Hout

Hout is een bijzonder veelzijdig en schitterend product van de natuur. Het is sterk, maar toch flexibel (tot op zekere hoogte). Er is een zeer gevarieerd ‘palet’ aan houtsoorten verkrijgbaar. De ene houtsoort is voor een bepaalde toepassing beter geschikt dan de andere. Zo is beuken- en esdoornhout geschikt voor keukengereedschap, omdat het kleur- en smaakloos is waardoor het geen probleem oplevert met voedingsstoffen. Voor tafels is de keuze vrij groot, al is een zachte houtsoort uiteraard minder handig voor het blad en is de ene soort makkelijker te bewerken dan de andere. In het algemeen geldt dat houtsoorten met een gelijkmatige nerf makkelijker te bewerken zijn dan soorten waar de nerf van richting verandert. Deze laatste soorten leveren echter wel vaak indrukwekkende patronen op.

Naast bekende en minder bekende Europese en Noord-Amerikaanse houtsoorten als eiken, kersen, noten, iepen, enz. zijn er ook tal van exotische houtsoorten. Helaas is een aantal bijzonder mooie soorten bedreigd en vrijwel niet meer verkrijgbaar. Er zijn verschillende organisaties die hout certificeren en daarmee aangeven dat de bossen van herkomst beheerd worden vanuit een langetermijnvisie. Het aanbod gecertificeerd hout is echter beperkt. Als het niet nodig is voor het ontwerp heeft het dan ook de voorkeur om niet-exotische houtsoorten te gebruiken, ongeacht de aanwezigheid van een keurmerk. Bovendien is op de foto's hiernaast te zien dat er prachtige Nederlandse en Europese bomen zijn.

Lees hier meer over het verwerken van hout.