Ontwerp en constructie

Constructie
Het is algemeen bekend dat hout "werkt", dat wil zeggen dat hout uitzet en krimpt afhankelijk van de luchtvochtigheid in de ruimte waar het zich bevindt. Hout krimpt vooral dwars op de nerfrichting, dus in de breedte en dikte. In de lengterichting is er nauwlijks krimp. In woonhuizen die voorzien zijn van een centrale (vloer)verwarming is de luchtvochtigheid in de winter meestal aanzienlijk lager dan in de zomer. Hierdoor zou een tafelblad zelfs enkele centimeters smaller kunnen zijn in de winter ten opzichte van de zomer. Bij tafelbladen uit één groot stuk is het zaak om de luchtvochtigheid goed in de gaten en op peil te houden.

Belangrijk is dat ontwerp en constructie dusdanig zijn dat het hout de mogelijkheid krijgt om uit te zetten en te krimpen. Zou je namelijk een tafelblad fixeren op een onderstel dan zal het zeker scheuren of kan door de spanning in het blad wellicht het onderstel vervormen. De constructie moet dus enige mate van flexibiliteit toestaan, maar ook voor stabiliteit zorgen. Een uitdaging dus. Ondanks een goede constructie en ideale omstandigheden zal een blad uit een groot stuk altijd wel een klein beetje kromtrekken. Dit heeft echter geen negatieve invloed op de functionaliteit en benadrukt naar mijn mening juist het natuurlijke karakter.

Animaties van schetsontwerpen (youtube). Deze dienen slechts ter verduidelijking van een idee/concept. Alle denkbare varianten/toepassingen zijn mogelijk.