Werkplaats / atelier

In mijn werkplaats in Houten (bij Utrecht) beschik ik over een aantal grote machines en verder veel handgereedschap om van het ruwe hout een mooi meubel te maken.

Hoewel ik voor tafelbladen graag grote stukken gebruik waarin de natuurlijke vorm zichtbaar blijft, heb ik toch regelmatig rechte planken nodig. Deze koop ik echter niet kant en klaar, maar maak ik zelf door eerst het ruwe hout efficiënt (zo min mogelijk afval) te verzagen op de zaagtafel.

Links: schulpen. Rechts: plank klem door spanning in het hout.


Daarna wordt één zijde op de vlakbank gevlakt (links) en één zijde gestreken (rechts). Dit betekent dat een kant exact haaks wordt geschaafd op de daarvoor gevlakte zijde.


Vervolgens kan met behulp van een vandiktebank het stuk overal even breed (vanbreedte) en even dik (vandikte) worden geschaafd.


Grote stukken voor tafelbladen passen helaas niet op/door zulke machines en worden zo vlak mogelijk geschuurd. Voor ronde onderdelen hoeft het hout niet geschaafd of geschuurd te worden, maar kan het ruwe stuk direct (wel de uitstekende takken er af) in de draaibank worden ingespannen.

Het grootste deel van het proces is handwerk, al dan niet ondersteund met elektrisch handgereedschap als een bovenfrees. Gekke of lastige verbindingen maak ik meestal met behulp van Japanse zagen en beitels. Ook de welbekende handschaven komen regelmatig van pas.