Werkwijze

Een vaste werkwijze is met dit soort aparte meubels eigenlijk niet mogelijk. Het is maatwerk, maar ook net weer niet. De stukken hout die ik gebruik zijn uniek en daarmee de tafels ook. Zo nu en dan maak ik op eigen initiatief een tafel en wellicht spreekt één daarvan u aan. Of u vertelt uw wensen en dan kijken we samen of we een geschikt stuk kunnen vinden dat u aanspreekt qua vorm en structuur. Vervolgens doe ik een voorstel voor een passend onderstel/constructie en kunt u uiteraard aangeven wat u wel of niet mooi vindt.

Het beste kunt u even contact met mij opnemen en uw wensen kenbaar maken, zodat ik de mogelijkheden kan uitleggen. En u bent altijd van harte welkom om de mooie houtsoorten te komen bekijken.

Onderstaand een lijst met punten waar u over na kunt denken als u een meubel wilt laten maken. Deze lijst kunt u ook hier downloaden als pdf.

Type
- eettafel
- leestafel
- vergadertafel
- salontafel
- bureau
- anders...

Budget
Een meubel op maat maken is redelijk veel werk in vergelijking tot een standaard fabrieksmeubel waar er grote aantallen van worden gemaakt. Het heeft daardoor de voorkeur om vooraf aan te geven wat u voor uw meubel uit wilt geven en wat uw wensen zijn. Ik kan dan aangeven wat er binnen het budget mogelijk is.

Aantal personen
Het aantal personen dat comfortabel aan de tafel plaats moet kunnen nemen. Bij vergadertafels en werktafels heeft men doorgaans meer ruimte nodig.

Afmetingen
Bij een eetkamertafel is per persoon minimaal een breedte van 60cm nodig. Gemiddeld kan 65 à 70 cm worden aangehouden. Met 75cm zit men ruim en is voor werk- en vergadertafels een minimum. De hoogte varieert meestal tussen de 74 en 76cm, mede afhankelijk van de stoelen en eventuele armleuningen. Voor een salontafel is de verhouding met de bank of fauteuils van belang en de wens of deze hoger, lager of gelijk moet zijn aan de zithoogte.

Stijl

LijnenVormTekeningGebreken
strakdriehoekweiniggeen (foutvrij)
vloeiendrechthoekveelenkele
rondzes-/achthoekrustigdeels
organischrondwildveel
ovaalopvullen hars
natuurlijk

Houtsoorten

licht (wit/geel)lichtbruinroze/rooddonkerbruinexotisch
berkbeukchristusdoorneik (gerookt)bubinga
esdoorneikkerswalnootcocobolo
lindeespeerpadoek
populierieptaxuspallisander
olijfpurperhart
plataanwengé
zwarte elszebrano

Afwerking
olie / lak
mat / zijdeglans / hoogglans